140 jaar Royal HaskoningDHV – een kleurrijk jubileum

Honderdveertig jaar Royal HaskoningDHV: trots zijn we, op ons lange bestaan. We laten het niet zomaar voorbij gaan, want we hebben in al die jaren een hoop bijzonders meegemaakt. In het kader van ons jubileum hebben we daarom een aantal van onze werknemers uit regio Noord gevraagd wat de mooiste projecten zijn waar zij de afgelopen jaren aan hebben gewerkt. Dit leek ons tegelijkertijd ook een mooi moment om terug te blikken op een klein stukje geschiedenis Royal HaskoningDHV Noord Nederland. 

Want Royal HaskoningDHV was niet altijd Royal HaskoningDHV. Het begon allemaal met de oprichting van ingenieursbureau  J. van Hasselt & De Koning in 1881. (Lees hier meer over de oprichting in 1881.) In 2002 is besloten een naamswijziging door te voeren en vervolgens samen met alle dochterondernemingen (o.a. IWACO, GEM, Ketel en De Weger) verder te gaan onder één naam: Royal Haskoning. Zo is het lang gebleven, maar in 2012 is besloten te fuseren met ingenieursbureau (én concurrent) DHV. Vanaf nu was het Royal HaskoningDHV.

In het Noorden is toen besloten om alle takken van onze sport onder één dak te brengen, met als gevolg dat we multidisciplinair samen konden gaan werken. Dit zorgde voor verbinding onderling en de mogelijkheid om elkaar in projecten te versterken.

rhdhvnoordnederland

In het noorden staan we voor nét even andere uitdagingen dan de rest van het land, onder andere dankzij de aardbevingen. En ook de werkgelegenheid kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Met oog op ons manifest (lees het hier) proberen wij als Royal HaskoningDHV Noord het noorden alsmaar mooier te maken – of dat nou door duurzaamheid, werkgelegenheid of létterlijk mooier is. Langzaamaan transformeert ons noorden zich tot een leider in de energietransitie, want inmiddels mogen we ons de eerste Hydrogen Valley van Europa noemen.

 

Adapteren is the key

We zijn natuurlijk heel trots op deze vooruitstrevende positie. Maar we zijn niet vanzelf zo ver gekomen: inspelen op vraagstukken uit de omgeving is waar de kracht van ons noorderlingen ligt. Dat ervaren we ook bij Royal HaskoningDHV: waar wij begonnen met voornamelijk vraagstukken over waterbouwkundige werken, opereren we inmiddels op het gebied van luchtvaart, gebouwen, energie, industrie, infrastructuur, maritiem, mijnbouw, vervoer, stedelijke en plattelandsontwikkeling en water. En dit heeft ons op hele mooie plekken gebracht…

kantoor-de-stek-rhdhv

…o.a. in DE STEK: ons hypermoderne kantoorpand aan de Euvelgunnerweg in Groningen! In DE STEK werken we samen met andere noorderlingen aan de toekomst van Noord-Nederland. Het is 100% gasloos, wordt verwarmd met aardwarmtepompen, heeft 1000 zonnepanelen en daarmee energielabel A++++. Maar het belangrijkste is: hier zoeken en vinden we elkaar. Niet alleen binnen Royal HaskoningDHV, ook erbuiten. Dankzij DE STEK zijn we al een aantal mooie en langdurige samenwerkingen aangegaan met bedrijven die vanuit hetzelfde oogpunt als wij opereren: enhancing society together!

Wie jarig is trakteert

Natuurlijk konden we ons 140-jarige jubileum niet voorbij laten gaan zonder feestje. Vrijdag 15 oktober vierden we daarom ons jubileum én de opening van ons kantoorpand in DE STEK in Groningen. Aan het begin van de dag hielden we in de iRoom een gezamenlijke online bijeenkomst met Royal HaskoningDHV van over de hele wereld. Heel bijzonder om vele collega’s samen te zien in DE STEK!

Er werd gespeecht en er was een vragenquiz, en aan het eind van de dag was er een borrel. Op deze borrel waren ook aanhang en familie uitgenodigd. Hier kregen zij de kans om ook even rond te kijken op het nieuwe kantoor. Het was een succes!

Maar dat niet alleen… We hebben een aantal van onze collega’s gevraagd hoe zij de afgelopen decennia bij Royal HaskoningDHV Noord hebben ervaren. Vier collega’s zijn hierop de archieven ingedoken en hebben hun mooiste momenten bij ons in kaart gebracht. Lees mee met de verhalen van…

Patrick Mol zw

Maandag 25 okt:
Patrick Mol

Nancy Nonkes zw

Dinsdag 26 okt:
Nancy Nonkes

Willy Buurman zw

Woensdag 27 okt:
Willy Buurman

Raymond Advocaat zw

Donderdag 28 okt:
Raymond Advocaat

Royal HaskoningDHV viert wereldwijd haar 140-jarige bestaan, en in het kader hiervan is – naast de persoonlijke verhalen hierboven – een negental verhalen ontwikkeld die de geschiedenis van het bedrijf illustreren. Alle negen verhalen zijn online hier te vinden. Van de oprichting van ingenieursbureaus Haskoning & DHV tot het overleven van het bedrijf in de oorlog; de verhalen zijn de moeite waard om te lezen!

Meer lezen over ons werk?

Diepe Ondergrond als instrument in de energietransitie?

Start typing and press Enter to search