Healthcare: ons werk voor & mét de zorg

Hypermoderne luchtblazers die infectiegevaar in operatiekamers verminderen? Een robotgarage op de gang? Terwijl de professionalisering van de Nederlandse zorg steeds verder toeneemt, klinkt ook de vraag naar de implementatie van zulke oplossingen steeds luider. Toekomstmuziek? Zeker niet!

Bij Royal HaskoningDHV werken we namelijk al jaren intensief samen met zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Onze rol? We luisteren naar de vernieuwingswensen en maken medische vooruitgang mogelijk met onze ondersteunende technieken en installaties.

Een decennium aan verbouwing

In het Noorden helpen we ziekenhuizen voornamelijk met de vernieuwing van hun zogeheten ‘hotfloors’: de operatiekamers (OK’s), centrale sterilisatie afdeling (CSA), spoedeisende hulp en IC samen. Vernieuwingen op zo’n hotfloor zijn complex: de afdelingen zijn onderling sterk verbonden en afhankelijk van geavanceerde technieken en systemen. Ook de huidige 24-uurs zorgmaatschappij speelt een rol. Je kunt namelijk niet zomaar een volledige spoedeisende hulp sluiten voor onderhoud. Hoe pak je dat aan?

Puzzelen voor gevorderden
Een veelgebruikte methode is de lappenstructuur. Hierbij innoveer je afdeling voor afdeling, zonder dat de continuïteit van de zorg in het gedrang komt. Het is een puzzel die soms wel 15 jaar duurt: afdelingen verhuizen – soms meerdere keren – via tijdelijke, onlogische plekken in het gebouw naar hun optimale eindlocatie.

Van A(ccu) tot Z(iekenboeg)

Net als bij de renovatie van je eigen huis, moet een ziekenhuis bij veranderingen vooruitkijken. Wat is de ideale lay-out van afdelingen? In welke volgorde kun je het beste renoveren? Wat is nodig om nieuwe apparatuur zoals een enorme CT-scan te laten draaien? Hoe vang je stroomuitval op?

Bij vernieuwing en onderhoud in een zorginstelling komt veel kijken. Dus hoe eerder je vooruit denkt, hoe efficiënter het proces verloopt. Soms zit ons Healthcare-team al aan tafel vóór de architect überhaupt iets op papier heeft. Onze risicoanalyses en adviezen zijn breed: van de ideale routing in een apotheek tot de luchtzuivering in OK’s. Ook kijken we naar de elektrische voorzieningen in het gebouw. Is er overal genoeg energie voor de verlichting, verwarming, roltrappen, stopcontacten, noodstroom, beveiliging en beeldschermen?

Vliegend door een ontwerp

Tijdens een verandertraject kunnen we met behulp van 3D en VR-technologie al in de ontwerpfase levensecht rondkijken in een vernieuwde zorgomgeving. Hoe is bijvoorbeeld de lichtinval bij binnenkomst? Ook helpt de visualisatie om de impact van keuzes voor bepaalde luchtbehandelingssystemen of elektrische aansluitingen te laten zien. Nuttig voor de klant én architect!

Hier zijn we trots op: innovatieve inblaassystemen OK’s

Hoe steriel een OK ook is, de belangrijkste potentiële besmettingsbron blijft de mens zelf. Daarom is het van cruciaal belang om hygiëne in OK’s te borgen. Luchtzuiverheid kan hierbij een kleine bijdrage leveren aan het voorkomen van wondinfecties. Een beproefde oplossing: vanuit het plafond wordt lucht met hoge snelheid naar beneden geblazen (zgn. UDF-systeem). Hierdoor ontstaat een beschermd gebied: de verontreinigingen in de lucht worden omlaag verdrongen en het binnendringen van (potentieel verontreinigde) lucht uit de omgeving wordt voorkomen.

Een systeem dat werkt, maar wel mét ruimte voor verbetering. Wij adviseren daarom ook andere innovatieve OK-inblaassystemen zoals het Opragon- en Haltonsysteem. Deze systemen zorgen ervoor dat tijdens een operatie de gehele operatiekamer ‘schoon’ blijft, wat zorgt voor meer bewegingsruimte voor het operatieteam. Beide systemen zijn uniek in de manier waarop ze dat doen. Opragon werkt met de kenmerkende bollen, ook wel airshowers genoemd en Halton werkt met inblaasroosters (vaak in een carré uitgevoerd) met kleine instelbare nozzles op elk rooster.

Een extra paar (robot)handen

Een vrij recente ontwikkeling in de zorgwereld is de inzet van robotarmen. Een voorbeeld is de Da Vinci operatierobot: een scopie-apparaat dat (bestuurd door een arts) operaties met kleinere incisies kan uitvoeren, wat zorgt voor minder littekens en een sneller herstel.

In de rij voor de schoonmaak
Maar, naast de medische consequenties heeft de robot ook grote impact op het ziekenhuis zelf. Zo moeten gebruikte robotarmen gereinigd kunnen worden. Past dat wel bij de huidige schoonmaakcapaciteit? En hoe bouw je een steriele robotgarage, zodat ongebruikte robots niet in de weg staan? Kortom: de aanschaf van een robot vraagt om werkbouwtuigkundige en elektrotechnische expertise.

UITGELICHT: Ook de zorg in energietransitie.
Maar hoe?

Nederlandse ziekenhuizen en hun koepelorganisaties hebben zich in de Green Deal Zorg 2.0 verbonden aan de doelen van het klimaatakkoord. Elk moet daarmee een routekaart opstellen om 95% CO2-emissiereductie in 2050 te halen. En dat is best lastig. Want waar begin je met verduurzaming in een gebouw van 100.000 m2? En hoe pas je de aanschaf van bijvoorbeeld twee MRI’s in, als die de duurzame inspanningen in één klap teniet lijken te doen?

→ Baseer je je keuzes op de korte termijn, door zoveel mogelijk financiën en middelen over te houden om je zorgproces nóg beter te maken?
→ Of investeer je in je gebouw, en zet je een belangrijke stap vooruit door te kiezen voor langetermijninvesteringen, zoals de energietransitie?

Ons team helpt zorginstellingen in 5 stappen aan een routekaart die aansluit bij hun bedrijfsvoering én meerjarenplannen. In elke stap beantwoorden we een vraag:

Met deze methode hielpen we in het Noorden o.a. al het Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Isala in Zwolle. De vijf stappen zetten hen aan het roer van hun eigen, haalbare energietransitie. Zo zijn ze in control op weg naar een duurzaam en toekomstvast zorggebouw.

Alles-in-1 OK

Ons Healthcare-team adviseert zorginstellingen ook over beeldvormende technieken. Een voorbeeld is de hybride OK, waarbij we een standaard OK en een geavanceerde röntgenkamer samenvoegen. Zo kan de chirurg röntgenbeelden maken en gebruiken terwijl hij opereert.

Maar, we doen meer!

Ook buiten de OK helpt ons Healthcare-team zorginstellingen. Steeds staat de patiënt centraal en gaan we integraal vanuit verschillende disciplines te werk.

Een mooi voorbeeld is de inrichting van apotheken. Samen met de apotheker analyseren we zijn wensen. Wat is de optimale route en werkwijze? Ook kijken we naar schone lucht rondom de productieruimten en doorgeefkasten. Het doel: een veilige, prettige werkomgeving die de beste zorg mogelijk maakt.

Ook verpleeghuizen kunnen rekenen op onze hulp. Zo realiseerden we in 2015 samen met onze Groninger buren, verpleeghuis De Brink van ZINN, in 5 jaar een volledig nieuw verpleegTHUIS. Onze aanpak was gefaseerd, creatief én met continue focus op de bewoners. Naast het oude gebouw ontwikkelden we bijvoorbeeld eerst een nieuw woongebouw inclusief grote, gezamenlijke woonkamers. Zo konden veel bewoners zonder tijdelijke verhuizing direct naar hun nieuwe stek.

Vanbinnen is De Brink heel eigen geworden, met onder meer een videowand met beelden van de provincie en een gerobotiseerde vleugel in de centrale hal. Bewoners, personeel en bezoekers kunnen overal in het pand wel het thuisgevoel ontdekken. Het ademt er ‘hier is het anders’ en professionaliteit. En op dat gezamenlijke eindresultaat zijn we trots!

Luchtfoto van ZINN-locatie de Dilgt in Haren, een verpleeghuis waar Royal HaskoningDHV aan meewerkte.

Corona expert panel

Sinds dit jaar zijn we samen met TNO, TU Eindhoven en VCCN ook actief binnen het Corona expert panel. Zo stellen we onze expertise beschikbaar en ondersteunen we de zorgsector bij acute vraagstukken over de technische infrastructuur van ziekenhuizen. Welke ruimten zijn bijvoorbeeld geschikt om aan te passen? Hoe organiseer je de logistiek als er coronapatiënten op de gang moeten worden opgevangen? En moet de luchtbevochtiging uitgezet worden of juist verhoogd? Het panel staat klaar en denkt mee over contamination control en luchtbehandeling.

Lees meer over het Corona expert panel op de landelijke site →

Meer informatie?

Wil je meer weten over één van de genoemde projecten of heb je een specifieke vraag? Stuur dan een mail naar Patrick van Os: patrick.van.os@rhdhv.com.

Meer lezen?

Start typing and press Enter to search