Aagje van Meerwijk: hart voor groen

Adviseur Energietransitie Noord-Nederland

Vier maanden geleden begon ze bij ons regiokantoor in Noord-Nederland: Aagje van Meerwijk. Ze werkte eerder al bij de RUG, was kwartiermaker voor de Gemeente Groningen en zette zich tot voor kort in als onderzoeker en moderator bij EnTranCe, het expertisecentrum duurzame energie bij de Hanzehogeschool.

Met haar start bij Royal HaskoningDHV zei Aagje haar vaste contract op en waagde een sprong in het diepe om nog directer en nog concreter bij te kunnen dragen aan de energietransitie van Noord-Nederland. En dat bevalt. Momenteel werkt ze aan de wijkaanpak, waarbij ze o.a. met gemeenten en inwoners werkt aan alternatieve warmtestrategieën om van het aardgas af te komen.

Aagje: “Ik ben een generalist. Ik ben dan ook bij Royal HaskoningDHV begonnen als Adviseur Energietransitie Noord-Nederland, met de achterliggende gedachte om me breed te oriënteren en niet zozeer om me te specialiseren. Ik wil vanuit de inhoud een goed proces inrichten. Daarbij heb ik oog voor zowel de ‘hardere’ kant (welke warmtetechnieken zijn passend?) als de ‘zachtere’ kant van de energietransitie (hoe krijg je mensen enthousiast om mee te doen?). Ik zie mezelf als een oliemannetje: ik zorg dat belangen niet schuren, dat alles op tijd georganiseerd is en dat er een eindproduct staat waar je wat aan hebt.”

Haar focus ligt daarbij op de groene tak van sport: “Ik sta pal voor de verduurzamingsopgave; een grote uitdaging waar grote veranderingen mee gepaard gaan. En veranderen is zoveel meer dan enkel de technieken! Het gaat om de balans tussen stakeholders, houding en communicatie. Hoe werk je bijvoorbeeld samen met ambtelijke en bestuurlijke partijen? Hoe en wanneer betrek je bewoners? En hoe optimaliseer je het gehele proces?”

De deur uit

Een leuk aspect van haar werk vindt Aagje de diversiteit: “Je komt op zoveel verschillende plekken. Ik zit nu naast een project met meerdere gemeenten ook deels intern bij gemeente De Fryske Marren, maar ik spreek ook rustig af met een provincie.” Dat werken in Noord-Nederland bevalt goed: “Hier kom ik vandaan, hier groeien mijn kinderen op en hier wil ik impact maken. En dat kan bij Royal HaskoningDHV.”

Groen, groener, groenst

Niet alleen op de werkvloer buigt Aagje zich over de verduurzaming van de wereld. In haar vrije tijd werkt ze aan een groots project: een film over natuurbehoud in de Amazone. Ook hier verbindt ze mensen en gaat ze weer vanuit de inhoud (hier: de biologie) op zoek naar een verhaal met impact. Een wereldverbeteraar pur sang 😉.

7-feb-inhousedag_2

Inhousedag gemist?

Kom kennismaken met Royal HaskoningDHV!

Vrijdag 7 februari ’20 organiseerde Royal HaskoningDHV Noord-Nederland een inhousedag. Experts vanuit diverse vakgebieden waren aanwezig en het werd een middag vol leuke, waardevolle gesprekken met potentiële collega’s!

Kon jij er niet bij zijn, maar wil je wel graag met ons kennismaken?
Stuur Michael Freerks dan een bericht via LinkedIn, dan drinken we alsnog een kop koffie.

Meer lezen?

Sarah Zernitz:
jong talent aan zet

uitgelicht-sarah-750×400

Sander Fransen:
direct aan de slag

uitgelicht-sander-750×400

Weer veilig wonen & werken in Groningen

uitgelicht_maart

Start typing and press Enter to search